Sporten tijdens de zwangerschap

HOERA! Je bent zwanger! Wat nu?

First of all: gefeliciteerd! Je bent zwanger! Als er iemand naar me toekomt en begint te fluisteren, kan ik soms al raden wat er gaat komen. En dat maakt me altijd zo happy, want yes…. Er komt een klein welpje bij dat we – dankzij de steun van een topleeuwin – kunnen stimuleren om een gezonde en sportieve levensstijl aan te gaan.

De eerste vraag die ik altijd krijg, is: Wat mag ik nog doen? Wel, laten we zeggen dat ik je de komende 9 maanden (en hopelijk ook daarna) ga helpen om zo fit en gezond mogelijk te blijven tijdens je zwangerschap.

Het kan zijn dat je nog maar enkele weekjes zwanger bent en jouw Lioness coach de eer heeft om – naast jouw man (hopelijk!) – te weten dat je zwanger bent. Het kan ook zijn dat je al aan het einde van je eerste trimester bent en niet goed weet hoe je verder kan blijven sporten bij Lioness en of wat je doet allemaal nog wel kan. Wat je huidige situatie ook is: de Lioness coaches zijn hier om jou te helpen!

Waarom is sporten tijdens de zwangerschap goed voor jou?

Tijdens mijn opleiding FitForBirth en Core Academy heb ik geleerd dat een zwangerschap te vergelijken is met een marathon. Iedereen weet dat je mits een beetje training een marathon op zo’n 4 uur tot een goed einde kan brengen. Maar wist je ook dat een eerste bevalling gemiddeld 14 uur duurt? Is het dan niet logisch dat je daarvoor gaat trainen, net zoals je voor een marathon zou trainen? Of denk jij dat je een marathon kan lopen zonder iets van oefening.

Juist ja. Bij Lioness vinden we het belangrijk dat ook zwangere vrouwen op een verantwoorde manier kunnen blijven bewegen. Niet dat je als zwangere vrouw nog moet staan zwoegen tijdens onze bootcamps, maar die Power hours en onze Lioness Gym zijn nog perfect te doen voor vrouwen met een bol buikje! Je krijgt er immers de tijd en ruimte om aangepaste oefeningen uit te voeren, specifiek afgestemd op jouw kunnen.

Krachttraining is altijd een goed idee, en dat geldt zeker ook tijdens de zwangerschap! Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er heel wat voordelen aan verbonden zijn. We lijsten ze hieronder even voor je op:

 • Een beter werkende placenta
 • Minder last van zwangerschapskwaaltjes en fysieke ongemakken
 • Minder gewichtstoename en verminderde vetopbouw tijdens de zwangerschap
 • Minder kans op zwangerschapsdiabetes
 • Minder kans op lage rugpijn
 • Minder kans op incontinentie
 • Een positieve mindset tegenover zichzelf, de zwangerschap en de bevalling
 • Een fitter en gezonder lijf dan vrouwen die niet trainen tijdens hun zwangerschap
 • Makkelijkere, kortere en minder gecompliceerde bevallingen (OEF!)
 • Minder kans op een keizersnede
 • Minder moeite om vet kwijt te geraken na de bevalling
 • Sneller hersteld en terug op hun oorspronkelijke lichaamsgewicht na de bevalling

Is er een risico voor mijn baby?

Zolang jij op een verantwoorde manier sport, geen complicaties hebt en het niet te gek maakt (qua gewichten e.d.), is sporten tijdens je zwangerschap helemaal veilig. Het fabeltje dat je baby geboren wordt met ondergewicht als jij veel sport tijdens je zwangerschap is onzin. Een fitte mama biedt een gezonde groeiomgeving voor haar baby. Sporten tijdens de zwangerschap is dus goed en gezond voor mama en kind. Absoluut doen dus! Meer zelfs: sportieve zwangere mama’s zetten vaak sportieve kindjes op de wereld!

Ben je benieuwd naar de ervaringen van zwangere vrouwen bij Lioness?

Lees dan hier het verhaal van Hajjar – onze Lioness die tot twee dagen voor haar bevalling van lieve Mina nog bij ons aan het trainen was!