Sporten tijdens de zwangerschap? Hajjar deelt haar verhaal!

Na een jarenlange strijd met mijn zelfvertrouwen en kilo’s heb ik vorig jaar beslist om deel te nemen aan de ‘little black dress challenge’. En ik was vertrokken… Stap voor stap leerde ik mijn grenzen en vooral mijn lichaam kennen. Ik begon eindelijk resultaat te zien, maar vooral ook resultaat te voelen in mijn hoofd. Op het moment dat ik complimenten begon te krijgen over mijn vooruitgang werd ik zwanger. Wat nu? Wat met mijn eten? Wat met al het harde werk? Is dat voor niks geweest? Kan ik nog trainen? Kan ik nog verder aan mijn zelfvertrouwen werken? Wat met de zwangerschapskilo’s?

De coaches hebben mij meteen gerustgesteld. Ze verzekerden mij dat ik in goede handen was. Na dat gesprek heb ik mezelf onmiddellijk een nieuw doel gesteld. ‘Ik zal tot het einde van mijn zwangerschap trainen en mijn zwangerschapskilo’s op een gezonde manier onder controle houden. Natuurlijk besefte ik ook dat trainen alleen maar kon zolang mijn lichaam het toeliet.

Elke week een nieuwe uitdaging, elke week nieuwe, aangepaste oefeningen. Het ging niet meer om mijn lichaam uit te dagen, maar wel om mijn lichaam te onderhouden en zowel mezelf als de baby de beste zorg te geven. Met de woorden van mijn man in mijn achterhoofd (‘Als iemand anders het kan, kan jij het ook.) bleef ik nog eens extra gemotiveerd. Ik had net zoals de meerderheid van de zwangere vrouwen ook last van zwangerschapskwaaltjes (misselijkheid tot maand 6, maagzuur, kortademigheid,…), maar ik probeerde daar niet zoveel aandacht aan te besteden. Het hoort er nu eenmaal bij.

Twee keer per week ging ik sporten bij Lioness. Op een bepaald moment kreeg ik een programma dat volledig werd aangepast aan de zwangerschapsweek. Als er iets niet zo fijn aanvoelde, werd dat schema verder gepersonaliseerd. De coaches hielpen mij en luisterden heel goed naar wat ik voelde en kon. Ze waren ook heel streng op mijn ademhaling, lichaamshouding en het tempo dat ik aanhield, want ik mocht niet buiten adem geraken. Ik heb moeten leren luisteren naar mijn lichaam en vooral heel goed respecteren wat ik nog aankon. Na 37 weken:

  • Was ik amper 6 kilo bijgekomen (inclusief de baby van 2,7 kg).
  • Voelde ik me nog steeds elke keer als herboren na mijn bezoek aan het leeuwinnenkot.
  • Kende ik m’n lichaam heel goed en wist ik perfect hoe ik fysieke kwaaltjes kon opvangen.
  • Kreeg ik veel complimenten over mijn buik (met dank aan de trainingen).
  • Was ik best wel trots dat ik nog steeds actief bezig kon zijn.
  • Had ik al enorm veel zin om mijn trainingen na de bevalling terug op te starten, uiteraard weer stap voor stap en onder begeleiding van de coaches (lucky me!).

Ik ben ervan overtuigd dat ik dit nooit had kunnen volhouden zonder begeleiding, dus: dankjewel coaches!