ZO BOOST JIJ

JE IMMUUNSYSTEEM

Het snotterseizoen is daar weer… We zien veel mensen weer rondlopen met zakken vol zakdoekjes, rode loopneuzen, nasale klanken en lichte kuchjes. Winter is coming… En dat merken we allemaal. Verkoudheid en griep is opnieuw aanwezig (oh ja dat is er ook nog naast dat hele corona gedoe ;-)) Als we iets hebben geleerd van de afgelopen tijd, dan is het wel dat ons immuunsysteem superbelangrijk is. Wat kan je zelf doen om je afweer te versterken? GELUKKIG KAN JE VEEL DOEN! In dit blogbericht geeft onze Food & Lifestyle Coach Chloé je alvast een stappenplan en enkele tips! 

GEZOND ETEN IS NATUURLIJK KEY VOOR EEN GOED IMMUUN

SYSTEEM, MAAR JE KAN NOG VEEL MEER DOEN DAN DAT ALLEEN!

 

HET IMMUUNSYSTEEM: JOUW BESCHERMINGSFORT

Vanaf het moment dat je iets in je mond steekt, werkt ons immuunsysteem op volle toeren.  Je speeksel bevat antimicrobiële middelen. Deze zijn onze verdedigers aan de frontlinie. Elke bacterie die hier voorbij geraakt komt nadien terecht in ons maagzuur, dat sterk genoeg is om roest van metaal te weken (I MEAN, STRONG SHIT ;-)). Zouden de bacteriën zich hier toch doorheen worstelen dan zorgen de proteïnes en andere chemische componenten in ons darmstelsel oor een stevig gevecht. En als laatste helpt onze eigen bacterie populatie ons om slechte bacteriën tegen te houden van in onze bloedstroom te geraken of zich in onze darmen te vestigen.

De voeding die we eten beïnvloedt deze goede bacteriën in ons lichaam. Volwaardige, voedings- en vezelrijke voeding verbetert de balans van deze bacteriën. Terwijl eten rijk aan bewerkte voeding, vetten en suikers net kan zorgen voor disbalans.

Wist je dat de gezondheid van ons verteringsstelsel 70% van ons immuunsysteem bepaalt?

Best dus om er eens goed zorg voor te dragen, niet? Daarom zijn de eerste 2 tips die we je meegeven alvast van groot belang!

STAP 1: EET GOED 

Met goed eten kan je je immuunsysteem versterken. Dat betekent : niet te veel eten en zo min mogelijk suiker. Suiker is een voedingsbodem voor de meer ongezonde bacteriën in je darmen. Door goed te eten krijg je de micronutriënten binnen die het immuunsysteem ondersteunen, zoals zink, selenium, vitamine D, vitamine C en magnesium. Wat jij in je mond stopt, bepaalt dus uiteindelijk hoe goed je bestand bent tegen ziekteverwekkers.

Wanneer je slecht eet, word je vaker en langer ziek dan iemand die gezonder eet, maar ook slecht eten wanneer je ziek bent, maakt je zieker en zorgt ervoor dat je langer buiten strijd bent.

Ok top, maar nu weet ik nog niet veel, Chloé! Wat is goed eten dan? Keep reading, my Lioness!

STAP 2: FOCUS OP VEZELRIJKE VOEDING, GEFERMENTEERDE PRODUCTEN EN VOEDINGSMIDDELEN RIJK AAN PROBIOTICA

 

De belangrijkste regel is: varieer volop in voedingsmiddelen die zo onbewerkt mogelijk zijn. Denk aan groenten, fruit, peulvruchten , volkorengranen en noten. Deze producten zijn rijk aan vezels, die worden door de bacteriën in onze darmen omgezet in anti-inflammatoire stofjes, dat wil zeggen dat ze je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Veel goede bacteriën hebben zo hun eigen favoriete vezels. Hoe groter dus de diversiteit aan vezels die jij binnenkrijgt, hoe gelukkiger de goede bacteriën in je darmen worden.

Daarnaast hebben pre- en probiotica een  enorme rol bij het voorkomen van ziekte en zijn onmisbaar voor een gezond verteringsstelsel.

Prebiotica (ofwel voeding voor de gezonde bacteriën) helpen onze  gezonde bacteriën om te groeien.

Voorbeelden hiervan zijn :

– Groenten : witloof,asperges, look, artisjok, ajuin, prei, etc.

– Koolhydraten: bonen, havermout, quinoa, tarwe, aardappelen ,etc.

– Fruit: appelen, bananen, bessen, citrus, kiwi, etc.

– Gezonde vetten: vlaszaag, chiazaad,lijnzaad, etc.

Probiotica (ofwel de goede bacteren zelf) zorgen voor een sneller herstel bij ziekte.

Voorbeelden van goede bronnen hiervoor zijn:

– Zuivel: yoghurt, kaas, kefir

– Gefermenteerde groenten: auguruken, zuurkool, kimchi

– Gefermenteerde soya: miso, tempeh, sojasaus

Wanneer je gezond bent is het goed om dagelijks 1 à 2 porties voeding aan probioticarijke voeding te nuttigen en 2 à 3 porties aan prebioticarijke voeding. Als je wat ziekjes bent, kan je deze hoeveelheid natuurlijk wat verhogen!

ooooh ja, je las het goed:
GEZOND LEVEN IS ALS EEN CONDOOM 😉

HET BIEDT WELISWAAR BESCHERMING TEGEN ZIEKTES, maar die is niet 100%

TOCH ZIEK: TO EAT OR NOT TO EAT?

Het klinkt misschien als een heel rare vergelijking, maar het immuunsysteem is net als een condoom. Het biedt weliswaar bescherming tegen ziektes, maar die is nooit 100 procent!

Zeker tijdens een pandemie en het winterseizoen is er een grote kans dat je ziek wordt, ook al doe je nog zo voorzichtig. Wat zeker is, is dat je immuunsysteem robuuster wordt door gezond leven. Ook als je ziekt wordt, zal het herstel sneller verlopen!

Wanneer mensen ziek zijn, hebben ze soms totaal geen honger of eetlust. Erg begrijpelijk, maar toch kan voeding je wel helpen om goed te herstellen.

Het belangrijkste is dat jij luistert naar je lichaam. Geeft je lichaam aan dat je even geen voeding kan verdragen, dan eet je beter even niet. Wilt je lichaam graag meer energie? Geef het dan ook, maar kies wel voor gezonde voeding!

Voeding die je kan helpen om sneller te herstellen bij ziekte:

– Look: dit is een antibioticum en vermindert de ernst van verkoudheid en andere infecties (PS: niemand komt aan je adem rieken als je ziek bent, dus eten die look ;-))

– Kippensoep: Het voorziet je lichaam van vloeistoffen, elektrolyten en verwarmt. Gebruik wel echte kip om je soep te maken.

– Groen thee: Deze boost de productie van antilichamen

– Honing: heeft antibacteriële eigenschappen en helpt als hoestonderdrukkend middel.

– Vlierbessen: Deze bevatten enorm veel fytonutriënten en verkort de duur van verkoudheden en andere luchtwegklachten.

STAP 3: RUST UIT, maar dan ECHT! 

Stress is een beruchte weerstandskiller. Goed slapen en écht ontspannen is daarom cruciaal voor je immuunsysteem. Dat laatste is nog niet zo gemakkelijk, want velen denken: “Ik zal het eens gaan uitzweten en ik ga sporten!” Sporten is inderdaad ontspannend en gezond, maar sporten is ook een stressfactor voor je lichaam! En ontspannen met Netflix of een ronde Instagram geeft veel prikkels. Rustig wandelen door de natuur, lezen, een goed gesprek met een vriendin, gewoon slapen of in de zetel liggen en niets doen: dat is ECHTE ontspanning en dat is cruciaal voor je afweer.

80-20

Natuurlijk moet je nu niet leven als Moeder Maria en elke dag sporten, elke dag ontspannen, elke dag gezond eten, geen alcohol drinken, elke dag op tijd naar bed gaan… Als je jezelf zoveel regels oplegt, kan je ook druk ervaren. Het is juist prima om af en  toe de teugels los te laten en er dan ook écht van te genieten. Die welgekende 80-20 regel dus. Dat is ook goed voor je weerstand.

 

Eén ding is zeker: hoe gezonder je leeft, hoe sterker je immuunsysteem en hoe sneller je herstelt! Verzorg dus je lichaam ladies zodat het ook voor jou kan zorgen!

 

xxx

 

Chloé

 

WIL JE GRAAG OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE LIONESS NIEUWS, HANDIGE TIPS, TRICKS & TOOLS KRIJGEN? schrijf je hieronder alvast in voor de lioness nieuwsbrief!