8 TIPS OM DAT BUIKVET VOOR EENS EN VOOR ALTIJD KWIJT TE GERAKEN 

Wanneer we aan onze leeuwinnen of vrouwen over het algemeen vragen waar ze het meest onzeker over zijn aan hun lichaam komt hun buik meestal wel in de top 3 terecht. Veel mensen hebben een buikje dat ontstaan is door verschillende redenen: ongezonde voeding, onvoldoende beweging, zwangerschappen, medicatie, ….  Kunnen we dat buikvet lokaal verbranden? Zijn er voedingsmiddelen die je hierbij kunnen helpen? In deze blog gaan we hier even dieper op in!
Wil jij buikvet verliezen omdat je het niet mooi vindt of omdat je het ongezond vindt?
Heel wat dames – maar ook de heren- willen van dat buikje af omdat ze het niet zo mooi vinden. Toch proberen wij bij Lioness te benadrukken dat het werken aan je levensstijl – en misschien wil dat dus zeggen afvallen- niet per sé hoeft voor het estethische. Dat is allemaal – letterlijk mooi – meegenomen, maar het allerbelangrijkste IS en BLIJFT jouw gezondheid (én dat kan je na een jaar als deze wel bevestigen, denk ik zo).   Het is belangrijk om te weten dat  er verschillende soorten buikvet zijn.  Zo heb je het zogenaamd oppervlakkige buikvet. Dit zal niet meteen jouw gezondheid in het gedrang brengen.  Visceraal vet, het vet dat rondom je organen zit, daarentegen, kan echter wel zorgen voor gezondheidsklachten waaronder diabetes, hartklachten en andere. Het is dus erg belangrijk voor jouw gezondheid dat jij begint te werken aan een iet gezondere levensstijl om zo dat vet voor eens en voor altijd kwijt te geraken!
Let’s dive in & make your plan
STEP 1: DE STAP NAAR BEWUSTZIJN               

TAKE OFF OPDRACHT: Be honest & zoek naar de oorzaak van dat laagje buikvet 

Ga eerst al eens na lieve lioness hoe jouw buikje is ontstaan. 

Heb jij al enkele welpjes rondlopen? Is jouw voedingspatroon misschien wat ongezond? Zit jij te vaak achter je bureau? Of snoep jij toch net iets te vaak als je eerlijk bent ;)? 

Wees eerlijk met jezelf dan weet je ook beter waar jij persoonlijk aan kan werken want jouw buikje verminderen is een combinatie van alles waar een gezond Lioness lifestyle om draait!

STEP 2: PAS JE VOEDINGSPATROON STAP VOOR STAP AAN 

TAKE OFF ACTION: Word jezelf bewust van hoeveel je eet 

Wanneer je in google intikt ‘buikvet verliezen’ vind je al snel lange lijsten met voeding die je zogenaamd zou helpen om je vetmassa op je buik te verbranden. Helaas zijn deze lijsten meestal niet erg nuttig. 

Er zijn zeker wel voedingsmiddelen die je algemene vetverbranding kunnen stimuleren, maar we hate to say this… Er zijn geen wondermiddelen die je metabolisme of vetverbranding plots dubbel zo hard laten werken uiteraard! Daarnaast betekent die boost van jouw metabolisme nog niet meteen dat daarom jouw buikvet verbrand wordt… Geen enkel voedingsmiddel zal je dus helpen om specifiek je buikvet te verbranden. Je vetreserves worden als 1 grote voorraad gezien voor je verbranding, waar overschotten gelijk verdeeld en in case dat de vetverbranding op gang komt- dan ja… gebeurt dit ook meestal gelijkmatig over heel je lijf. 

Om dus die vetreserves aan te spreken is het belangrijk om minder energie op te nemen dan je verbrand. Daarom hoef je dus nog zeker niet per sé appelazijn of groene thee te drinken. Een eetdagboek of Food App bijhouden kan je in de eerste fase al helpen om bewuster om te gaan met hoeveel je eet, want je zal er versteld van staan hoeveel er soms in dat mondje van je gaat!

STEP 3: STOP MET DIE BUIKSPIERKWARTIERTJES! 

TAKE OFF ACTION: Start klein: misschien met 15 minuten extra beweging per dag. Lukt het? Yes, tijd om krachttraining of bootcamps toe te voegen aan je workout routine!  

Hate to break it to you…. maar elke dag massaal buikspieroefeningen doen is niet de oplossing om dat buikvet aan te pakken! Je versterkt je buikspieren wel, maar als dat vetlaagje er bovenop blijft zie je die niet natuurlijk. But they are there! 

Je verbranding haalt de energie niet specifiek op de plek waar het energie verbruikt. Je stofwisseling werkt als 1 geheel, waarbij de voorraden overal gebruikt worden. Wanneer je dus buikspieroefeningen doet gebruikt je lichaam de vetreserves over je gehele lichaam. Aangezien deze spieren niet zoveel energie verbruiken, verbrand je dus ook niet zoveel vetreserves en zijn de resultaten dus zeer klein.

Wat kan je dan beter doen om je algemene vetverbranding te stimuleren?

Doe krachttraining waarbij je je gehele lichaam en zeker je benen traint. Hier bevinden zich de grootste spiergroepen in je lichaam en wanneer je deze traint verbrand je dus meer energie dan wanneer je enkel die buikspieren traint. Een stevige bootcamp of HIIT training waarbij je kracht en cardio combineert is ook een goede optie!

Wederom: elk stuk fruit is goed! Ja, het ene fruit is rijker aan suiker dan het andere fruit, maar EAT THE RAINBOW: kies voor 2 verschillende kleuren van fruit! Het gaat weer om hetzelfde als hierboven. Meestal is één stuk fruit al ruim 100 gram, dus dan zit je met een doel van 2 stukken fruit per dag wel safe en door weer te variëren in kleuren, varieer je ook weer in vitamines en mineralen: dat is een WIN-WIN!

Als onze vetmassa gelijkmatig verdeeld wordt waarom is er dan bij de meeste mensen toch een teveel aan buikvet en vaak minder op hun ledematen?

Je lichaam geeft wel degelijk de voorkeur aan bepaalde opslagplaatsen voor onze vetreserves, maar deze worden niet bepaald door bepaalde oefeningen te doen of bepaalde voeding te eten. 

Degene die verantwoordelijk is voor waar je je extra reserve nodig hebt zijn je hormonen. Zoals glucagon, cortisol, epinephrine en groeihormoon. Cortisol hangt bijvoorbeeld nauw samen met de vetopslag in de buikstreek. Dit is het welbekende stresshormoon en heeft veel gezondheidsvoordelen, maar wanneer dit chronisch aangemaakt wordt door je lichaam zorgt dit voor een vetopslag in de buikstreek. Je lichaam begeeft zich dan in een overlevingsmodus en slaat dan meer vetmassa op. DUS ook ontspanning en rust nemen  is erg belangrijk!!

OK? ALL CLEAR? Dus je weet nu wat je kan doen om dat laagje vet op je buik aan te pakken:

TIME FOR ACTION: Hier zijn onze 8 tips voor er iets aan te doen. 

  • Slaap voldoende en regelmatig 6-8u per nacht
  • Probeer stress te verminderen zowel op het werk, in je sociale leven en je vrije tijd.
  • Doe activiteiten die jouw rust geven mentaal en/of fysiek
  • Beweeg dagelijks. Dit kan een goede workout zijn, maar een stevige wandeling kan ook wonderen doen.
  • Vermijd overmatig gebruik van alcohol, snelle suikers en roken. Klinkt bekend uit de Lioness lifestyle toch 😉
  • Eet veel groenten en fruit
  • Eet enkele keren per week vette vis
  • MAAR al slaap je hele dagen, drink je geen alcohol meer en wandel je elke dag uren aan een stuk… zonder calorietekort, dus minder eten dan je verbruikt, zal je geen vet verbranden. Wil je hier graag hulp bij? Jouw Lioness coach berekent dit graag voor jou.

BESLUIT

Een gezonde levensstijl opbouwen met voldoende beweging, gezonde voeding met veel groenten, fruit en proteïnes en ontspanning zijn de belangrijkste pijlers om van je buikvet af te geraken. Alles wat een Lioness lifestyle inhoudt dus 😉

Are you ready to take off to a Lioness lifestyle?

Maak jouw afspraak voor een intakegesprek en start met het food-& lifestylecoachingtraject!