OUR VISION ON THE NEW          LIFESTYLE HYPE:           intermittent fasting 

De meesten van jullie hebben ondertussen wel gehoord van intermittent fasting. Deze manier van eten is de laatste jaren enorm toegenomen aan populariteit.

Terwijl er voorheen meestal geadviseerd werd om om de 3-4 uur te eten, wordt bij intermittent fasting de hoeveelheid eetmomenten net beperkt of wordt er zelfs gevast voor een volledige dag.

 

Dit maakt al snel duidelijk dat er meerdere manieren zijn om aan intermittent fasting te doen.

 

In deze blog bespreken we de meest voorkomende technieken alsook geven we de voor- en nadelen mee zodat jij kan bekijken of het iets voor jou is of net niet.

 

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een manier om je maaltijden te plannen om zo gezondheidsvoordelen en eventueel gewichtsverlies of – behoud te bekomen. Je beperkt de tijdspanne waarbinnen je je maaltijden eet. Buiten die tijdspanne eet je dus niets. Dit kan op verschillende manieren. 

Het betekent echter niet dat je minder moet eten, al maakt het het voor sommigen wel gemakkelijker om binnen hun caloriebudget te blijven. Deze techniek is echter geen zekerheid of wondermiddel om gewichtsverlies te bekomen.

Wat heeft IF voornamelijk gemeen met alle andere soorten voedingspatronen?

  • Het focust op het controleren van je calorie-inname. 
  • Raadt aan om kwalitatief te eten. Maak dus goede keuzes op vlak van maaltijden en voeding.
  • Combineert het voedingspatroon het liefst met regelmatige beweging/sport

De verschillende soorten van IF 

Dagelijkse/klassieke IF

De bekendste vorm van IF is de ‘dagelijkse’ of ‘klassieke’ intermittent fasting. Hierbij eet je gedurende een tijdspanne van 8uur en vast je gedurende de andere 16. Dit lijkt misschien best moeilijk om te doen, maar de meeste mensen eten niets binnen een tijdspanne van 10-12u per dag, reken hier uiteraard ook je slaapuren bij. Wat je dus eigenlijk doet is deze periode rekken. Vaak eet je je ontbijt dus later en je avondmaal vroeger.

5/2 fasting

Bij deze intermittent fasting techniek eet je 5 dagen je gewone caloriebudget en 2 dagen beperk je deze tot 500kcal per dag. De dagen om te vasten kan je zelf bepalen, maar er wordt aangeraden om dit geen 2 dagen na elkaar te doen.

Periodisch vasten

Hierbij vast je om de aantal dagen, weken of maanden 24 uur aan één stuk. Dit betekent echter niet dat je geen water en of thee meer mag drinken uiteraard. Deze zijn namelijk van levensbelang! 

DE VOOR- EN NADELEN VAN INTERMITTENT FASTEN

Vasten is niets nieuws. Doorheen de geschiedenis hebben verschillende groepen, religies etc reeds gevast. Maar door recent onderzoek naar de gezondheidsvoordelen die hieraan verbonden zijn, heeft intermittent fasting zijn populariteit vergroot. 

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat intermittent fasting, wanneer correct uitgevoerd, onze levensverwachting kan verlengen, onze bloedsuiker onder controle kan houden, ons kan helpen om een stabiel gewicht te behouden, etc.

Klinkt fantastisch toch?!

Maar intermittent fasting kan ook enkele nadelen veroorzaken.

Wanneer je doel net is om aan te komen, is IF niet de beste manier aangezien je vaak onvoldoende calorieën binnenkrijgt. Daarnaast kan IF ook ervoor zorgen dat sommige mensen meer last krijgen van eetbuien. En ook bij duursporten of zware trainingen kan dit ervoor zorgen dat je onvoldoende energie hebt om deze goed uit te voeren.

Intermittent fasting wordt vaak aangeprijsd als een wondermiddel. Dat is het uiteraard niet. IF werkt enkel wanneer jij dat ook doet!

Een beperkte tijdspanne is 1 ding, maar wat jij binnen die tijdspanne eet en hoeveel jij beweegt is uiteraard ook enorm van belang om af te vallen en voor jouw gezondheid. 

De basis blijft dus steeds hetzelfde :

  • eet veel groenten, fruit eneiwitten (van natuurlijke bron)
  • eet zo onbewerkt mogelijk
  • drink minstens 1,5 a 2 liter water
  • vermijd toegevoegde suikers, alcohol en fastfood
  • beweeg dagelijks en sport geregeld

DUS IS HET IETS VOOR JOU?

Als jij het moeilijk hebt om ‘s morgens te ontbijten kan intermittent fasting erg aangenaam zijn voor jou. Je hoeft je niet te forceren om toch maar die ‘belangrijkste’ maaltijd(link blog ontbijt belangrijkste maaltijd?) te eten. Maar sta jij op met een hongerig gevoel? Laat dan zeker je energieniveau niet zover zakken dat je futloos bent tegen de middag. 

Heb jij een zware training of een lange loopsessie gepland? Zorg er dan voor dat je lichaam voldoende energie binnenkrijgt via jouw voeding. Voel jij je net goed bij een vroege training op een lege maag? Dan kan je je ontbijt wat later na je training nuttigen.

Als het jouw doel is om af te vallen kan intermittent fasting helpen om minder energie te nuttigen dan dat je verbruikt aangezien je minder tijd hebt om te eten en dus minder calorieën binnenspeelt. Maar als je merkt dat je door middel van je ontbijt over te slaan net meer cravings krijgt dan is dit niet de beste methode voor jou. Ook wanneer jij juist wilt aankomen is dit niet de beste manier. In dat geval kan je vaak beter meerdere maaltijden per dag eten om aan voldoende energie te komen.

ONZE CONCLUSIE

Intermittent fasting heeft heel wat voordelen, maar het moet bij je passen! Als jij dit jouw levensstijl wilt maken en er niet naar kijkt als een dieet, denken we dat deze manier voor heel wat dames wel zal werken, maar voor sommigen ook niet.

In ieder geval zit het zo dat de basis van jouw levensstijl goed moet zitten: gezonde en volwaardige voeding, voldoende beweging, voldoende slaap, etc.

Als dat goed zit, dan zal intermittent fasting je helpen om op je gewicht te blijven of zelfs om vetmassa te verliezen en dus af te vallen, maar zonder die juiste basis is ook Intermittent Fasting NOT THE HOLY GRAIL!

Zoals elk soort voedingspatroon is de basis steeds het belangrijkste om resultaten te zien en is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat jij je er goed bij voelt en consequent dat patroon kan volhouden.  Het zou dus een manier kunnen zijn dat je levensstijl wordt.

Heb jij besloten deze manier te testen, dan raad ik je in eerte instantie aan om je goed in te lezen. Begin niet omdat iemand anders het aan ht doen is en het werkt voor haar, begin niet zonder de nodige voorkennis! Lees er voldoende goee materie over en laat je dan begeleiden!

Als basis raden we je aan om alvast het boek 16:8 van Servaas Binge te lezen en wanneer je besluit om deze manier te proberen als jouw Lioness Lifstyle,  weet jij onze Food & Lifestyle Coaches te vinden: we will work on the basis & help you find the Lifestyle that suits you: of het nu IF is of niet: we will find something that make you F.L.Y. for the rest of your life!

WIL JE GRAAG OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE LIONESS NIEUWS, HANDIGE TIPS, TRICKS & TOOLS KRIJGEN? schrijf je hieronder alvast in voor de lioness nieuwsbrief!