waar let je op bij het kiezen van een bepaald product in de supermarkt? 

De marketing van producten is vaak erg misleidend als je gaat winkelen. Je kijkt naar de verpakking, de naam, wat er in het groot op het product staat en misschien zelfs naar de foto’s of kleuren van de verpakking.

Dat is al zeker een supergoed begin, maar klopt het wel als er 100%, gezond, hoog in proteïnen, rijk aan calcium, etc opstaat?

 

Written by Coach Chloe

On 12 februari 2021

1. It’s not about the outside, but what’s on the inside that counts

Dus… Laat je niet vangen door mooie woorden en mooie verpakkingen.

Wees kritisch 🙂 Hoe dan? Dat leren we je zo in deze blog

Wat zijn die Food Claims dan?

Dergelijke gezondheidsclaims zijn vastgelegd in de Europese wetgeving en enkele belangrijke die je best wel mag weten, zijn:

SUIKER-CLAIMS

  • “Zonder toegevoegde suikers”  mag gebruikt worden als er geen suikers of andere vanwege hun zoetkracht gebruikt levensmiddelen aan werden toegevoegd, maar het kan dus best nog een product zijn dat hoog is in suikers 
  • “Suikerarm” mag gebruikt worden bij producten die minder dan 5gr suiker per 100gr of 2,5gr/100ml bevatten 
  • “Suikervrij” mag gebruikt worden als het suikergehalte van het product maximaal 0,5 gram/100 gr of ml is. 

CLAIMS IVM VET

  • “Vetarm” mag gebruikt worden wanneer het vetgehalte van het product maximaal 3 gram/100 gram of 1,5 gram/100 mililiter bevat
  • “Vetvrij” mag gebruikt worden wanneer het vetgehalte van het product maximaal 0,5 gram/100 gr of 100 mililiter bevat

CLAIMS IVM CALORIËN

  • “Laag in kcal” mag enkel gebruikt worden wanneer het product minder dan 40 kilocalorieën per 100 gram f  20 kcal per 100 mililiter heeft. 

CLAIMS IVM VEZELS

  • “Bron van vezels” mag gebruikt worden wanneer het vezelgehalte van het product minimaal 3 gram per 100 gram is of 1,5 gram per 100 kcal. 
  • “Vezelrijk” mag gebruikt worden wanneer het vezelgehalte van het product minimaal 6 gram/100 gram of 3 gram/100 kcal is. 

CLAIMS IVM EIWITTEN

  • “Bron van eiwitten” mag enkel gebruikt worden indien er minstens 12% eiwitten in voorkomen.

LIGHT CLAIMS 

  • “Light” mag gebruikt worden wanneer het gehalte van het product minimaal 30% lager is dan dat van een vergelijkbaar product. Op het product moet staan op welke aspect ‘light’ van toepassing is. Vaak geldt dit voor de kcal, vetten of suikers! PS: Mensen pakken heel vaak light producten wanneer ze willen afvallen, maar het is niet altijd gelijk aan 30% minder kcal. Bijvoorbeeld: bij chips wordt het vet verbrangen door koolhydraten en eiwitten, die ook energie bevatten. Dus hiermee willen we gewoon zeggen dat je niet per sé meer mag eten van een light product. Het kan “light” zijn op vlak van vet, maar dan op vlak van calorieën uiteindelijk nog wel even hoog zijn als de andere variant… Snap je? 

Anyway, het is gek hoe enkele woorden toch onbewust een invloed hebben op ons he….

Hoe kan je dan toch bewuster, beter en gezonder keuzes maken in de winkel?

Door even het product om te draaien en te kijken naar het etiquette!

CORONA PROOF TIP:  Ik weet dat je maar een halfuur in de supermarkt mag zijn nu, maar het bekijken van een etiquette kan je ook op voorhand doen bij sites zoals Delhaize, AH, colruyt, etc. Enkel Lidl en Aldi hebben nog niet zo een uitgebreide website!

2. Know Your Numbers

SZo… De eerste stap is al gezet… Je hebt het product omgedraaid en staart naar het etiquette!

En wat doe ik dan nu, mijn lieve Food & Lifestyle Coach!

Time to analyze those numbers! 

Het is belangrijk om te beseffen dat je hier niet obsessies mee bezig moet zijn, maar in het begin wanneer je start in je reis naar een gezonde levensstijl zijn het dingen die je even gaat moeten doen om jezelf bewust te worden van de producten die je koopt! 

Back to those numbers en die voedingstabel! 

Zo’n voedingstabel is ook opgesteld op basis van enkele bekende regeltjes.

Het moet steeds de informatie bevatten in verband met : vet, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout.

Hoeveelheden worden steeds weergegeven per 100gr/ml of per portie.

Een belangrijke tip voor jou: Zorg ervoor dat je producten enkel vergelijk op basis van de waarden die erop staan per 100gr/ml, want als je gaat vergelijken op vlak van portiegroottes is dit niet representabel, want elk product, elk merk, … kan kiezen voor een andere portiegrootte

Waar kan je dus op letten in de voedingstabel wanneer je producten vergelijkt? 

  • Kcal: Meten is weten. In het begin kan het erg handig zijn om naar kcal te kijken, want ja… hoe meer kcal een product bevat, hoe meer energie je opneemt en als je wilt afvallen, is het de bedoeling dat je minder kcal eet dan dat je verbrandt. Iedereen weet dat, maar toch blijkt het niet zo simpel te zijn.

Daarom kan het belangrijk zijn dat je verder kijkt dan het cijfertje in calorieën (of het cijfertje op een weegschaal) en dat je zoekt naar gezondere producten door te focussen op andere waarden zoals: 

  • Verzadigde vetten : liefst onder de 10gr /100gr, maar zo weinig mogelijk is het beste
  • Suikers: ga voor minder dan 10gr, maar indien mogelijk minder dan 5gr /100gr
  • Vezels: deze zijn erg belangrijk voor je vertering dus ga voor minstens 6gr/100g. Hoe meer, hoe beter!
  • Eiwitten: wanneer het product als proteïne basis voor je maaltijd moet doorgaan zorg er dan voor dat het meer dan 11gr proteïnen bevat per 100gr

Nu jij beter weet waar op te letten dagen we je erg graag uit om volgende keer als je inkopen gaat doen even wat extra tijd in te plannen.

Vergelijk de producten die je normaal anders neemt met gelijkaardige producten, maar van een ander merk op basis van bovenstaande waardes!

    3. Sometimes the details matter : wat zit er allemaal écht in? 

    In de ingrediëntenlijst vind je een opsomming van alles wat er in het product verwerkt is. Maar verder geeft dit ook aan welke ingrediënten er het meeste in zitten. De volgorde van de lijst is belangrijk. Producten die vooraan staan zijn hebben dus het grootste aandeel, maar je weet dus niet exact hoe groot dat aandeel is. Een producent kan zo bijvoorbeeld verschillende soorten suiker gebruiken waardoor dit kleinere delen lijkt te bevatten terwijl alles samen het misschien 60% van het product omvat. Wanneer er dus percentages bijstaan is dit duidelijker.

    Staat er geen suiker in de lijst betekent dit nog niet dat er geen suikers of zoetstoffen gebruikt zijn. Suiker komt voort in diverse vormen. Zo heb je lactose (melksuiker), maltrose (suiker uit gerst), sucrose/ sacharose (tafelsuiker), dextrose (druivensuiker), fructose (vruchtensuiker) en glucose (druivensuiker). 
    Zie je veel namen die je niet kan uitspreken dan zijn dit vaak erg bewerkte producten. Probeer dit te vermijden en zoveel mogelijk natuurlijke producten te eten.

    4. Een goede Nutriscore zegt niet alles! 

    Zo… Delhaize heeft een mooie campagne gemaakt waarin ze hun klanten belonen met een korting als ze kiezen voor A en B-producten op vlak van de nutriscore. Leuk dat ze mensen zo motiveren om gezonder te leven, maar…

    Wat is die nutriscore nu en kan ik die score vertrouwen?

    Simpel gezegd is de nutriscore is een kleur- en lettercode die je vertelt of een bepaald product een gezonde keuze is of niet. Categorie A is de beste score en categorie E is de minst goede keuze.

    Duidelijk, niet waar?

    MAAR… het is belangrijk om te weten dat

    • die score wordt berekend op basis van een algorime die rekening houdt met de goede en minder goede eigenschappen van een product. Wanneer een product veel voedingsvezels, eiwitten, laag verzadigd vet heeft, dan heeft die goede eigenschappen en dus een betere score. Minder goede eigenschappen die zorgen voor een lagere score zijn hoog in vetten, suiker, zout en verzadigd vet (DE BAD GUYS). 
    • je de score moet vergelijken per productgroep. Vergelijk dus ontbijgranen met ontbijtgranen en een bereidingsvet met een bereidingsvet, maar niet met een andere productgroep. Alleen zo kan die score je helpen om gezondere keuzes te maken.

    Weest gerust: je bent niet de eerste die verbaasd staat te kijken naar een nutriscore E voor een product zoals olijfolie, wat toch écht wel een gezonde keuze is! 

    Conclusie 

     De nutriscore is zeker wel een goede manier om per productcategorie goede keuzes te maken, maar bepaalde producten die gezond zijn, krijgen soms onterecht een stempel dat ze ongezond zijn en omgekeerd. Vertrouw het dus niet blindelings en gebruik wat je hierboven geleerd hebt! 

    Wil jij meer van zulke dingen leren? 

    Dat kan! 

    In ons online Food & Lifestyle Traject helpen wij JOU op verschillende vlakken: bij het lezen van etiquettes zoals dit, maar ook op andere zaken zoals planning, beweging en mindset! 

    Wij kijken er naar uit om je dingen bij te leren en ervoor te zorgen dat je nooit meer twijfelt

    Hier vind je alvast meer info over ons superfijn online traject! 

    We’re not almighty… We zijn ook geen Marc Van Ranst of Steven Van Gucht…

    Dus uiteraard kunnen deze 8 bovenstaande tips je niet volledig vrijwaren van ziekte, maar ze kunnen je algemene gezondheid wel verbeteren en je dus minder vatbaar maken.

    Keep it up and stay MENTALLY positive, wat de beperkende maatregelen ook zijn