gezond eten met heel het gezin

“Dat lust ik niet, mama!” Dan heb je al je liefde in het eten gestoken en is dat de eerste reactie aan tafel.. HA-TE-LIJK. Kinderen staan écht niet bekend als de gemakkelijkste gasten aan tafel, right?

En jij als mama kan nog zo hard je best doen om de groentjes (op een verdoken manier) te verwerken: ze vertikken het om hun bord leeg te eten en weldra maak je weer die pasta, zonder al te veel groenten, zodat er zeker niet gezaagd of geklaagd wordt. Sounds familiar?

Gelukkig is er vaak veel meer mogelijk dan je denkt! Als het op eten aankomt, zijn kinderen namelijk boven alles gewoontedieren. Als ze iets niet kennen, kan je er op voorhand al op rekenen dat ze het niet gaan lusten, laat staan dat ze het zonder klagen zullen opeten. En dit terwijl het na een paar keer proeven opeens prima in de smaak kan vallen.

Let’s work the magic! Met deze 8 tips maak je van jouw kids alles-eters!

FUEL YOUR BODY, MET  HEEL HET GEZIN!

#1 – Een hapje proeven

De gouden regel: “van alles op tafel moet minstens één hapje geproefd worden”, en ja, ook van datgene dat je kind écht niet lekker vindt. Hoe vaker je kind iets proeft, hoe lekkerder hij het zal vinden. De reden hiervoor? De smaakpapillen van kinderen zijn nog niet volledig ontwikkeld, waardoor je kind vaak nog even moet wennen. Het kan dus zomaar zijn dat na 3x van iets geproefd te hebben, je kind letterlijk de smaak te pakken heeft.

#2 – Verstop de groenten in je maaltijden

Bijna alle mama’s kennen dit probleem: zodra je kind weet dat er groenten op het bord liggen, zijn deze al bestempeld in het vakje ‘vies’. Gelukkig kan je dit makkelijk met enkele slimme trucjes omzeilen. Pureer de groenten, verwerk ze in sauzen (tip: vervang je kaassaus door een bloemkoolsaus) en zorg er vooral voor dat ze niet opvallen in het geheel. 🤪

#3 – Wees creatief met de presentatie

“Daar heb ik geen tijd voor, James!” Maar hoe ben je zelf? Kinderen zijn heel ontvankelijk voor mooie kleuren en vormen: hoe spannender het eruit ziet, hoe sneller ze het goedkeuren. Ideaal om gebruik van te maken, toch? Kook met alle kleuren van de regenboog en presenteer het eten op een leuke manier: op spiesjes, in leuke rolletjes of creatieve vormpjes. Of nog beter: vraag je kids om hulp bij de presentatie. Iets dat ze zelf gecreëerd hebben, gaan ze sneller opeten.

#4 – Milde smaken werken altijd

De smaakpapillen van kinderen zijn nog niet volledig ontwikkeld en zijn dus uiterst gevoelig- dit las je al. Dat is dan ook de reden waarom ietwat bittere spruitjes door de meeste jonge eters niet echt geliefd zijn. Ook voor andere smaken geldt: overweldig je kinderen niet en ga voor milde, lichtzoete smaken.

Als kind ontwikkel je al veel van je latere eetgewoontes. Zorg dus voor een gezonde basis, daar gaan ze later alleen maar van profiteren!

#5 – Kook samen met je kids

Kinderen houden van samen leuke dingen doen. Maak van het kookmoment dan ook een gezellige tête-à-tête met je kids in plaats van een stressmoment! Als ze er zelf aan hebben meegewerkt, zijn ze trots op het eindresultaat en gaan ze veel sneller willen proeven van hun eigen kookkunsten. Neem je kids dus mee in de keuken om te helpen wassen, schillen en roeren. Bonus: voor je het weet zetten ze zelfstandig een hele maaltijd op tafel en kan jij lekker genieten. 😉

#6 – Snack samen met je kids gezond

Bang dat je kids bij de hoofdmaaltijden niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgen? Een gezonde snack does the trick. Zo smokkel je eenvoudig extra fruit, granen, eiwitten of gezonde vetten in hun eetpatroon.

Extra tip: plan samen met je kids snack-momentjes in. Maak een gezonde homemade iced tea en lepel samen in die grote portie fruitsla.

#7 – “Bord leeg” hoeft niet

Het is belangrijk dat je je kinderen leert om goed naar hun lichaam te luisteren. Dit is van kleins af aan een gouden regel. Wanneer je kind zegt genoeg te hebben, is het tijd om te stoppen met eten. “Maar Jaimy, wat als ze een uur later opnieuw honger hebben?” Bewaar de restjes in een potje in de koelkast en laat hen dit eerst opeten of geef hen een gezonde snack. Zo voorkom je dat ze later vatbaar zijn voor eetbuien en gaan ze veel meer kunnen doseren. They will thank you later.

#8 – Geef het goede voorbeeld

Dit is én blijft de beste tip! Als mama heb je een voorbeeldfunctie. Als je je kind net hebt uitgelegd waarom hij of zij geen zakje chips mag, is het dus niet zo slim dat jij daarna met een zak chips in de sofa neerploft. Hoeveel zin je er zelf ook in hebt. Blijf consistent en eet samen gezond. Heb je zin in een cheatmomentje? Deel dit dan ook met je kind en toon aan dat balans houden belangrijk is.

Gezond eten met het hele gezin? Dat is zeker mogelijk! Laat je kids zien dat gezond eten leuk, lekker en gezellig is én dat het een way of life is- geen dieet! 

 

Succes!

 

WIL JE GRAAG OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE LIONESS NIEUWS, HANDIGE TIPS, TRICKS & TOOLS KRIJGEN? schrijf je hieronder alvast in voor de lioness nieuwsbrief!