Goedkoop én gezond boodschappen doen met onze 7 makkelijke tips

“Gezond eten is duur,” een opmerking die we regelmatig horen voorbij komen. En wat vind ik het dan fijn om het tegendeel te kunnen bewijzen! Gezond eten is niét duur. De medicijnen die je nodig hebt op latere leeftijd als gevolg van een ongezond voedingspatroon zijn veel duurder, maar dat is een andere discussie. 😉 Vandaag delen we graag onze 7 beste tips om goedkoop én gezond boodschappen te doen. Je bespaart meteen tientallen euro’s op je volgende winkelkar! 

FUEL YOUR BODY

#1 – Maak een boodschappenlijst

De supermarkt binnengaan zonder boodschappenlijst resulteert vaak in 2 zaken: thuiskomen met lekkere dingen die je niet moest kopen en producten vergeten te kopen die je net wél nodig had! Herkenbaar? Waarschijnlijk wel 😉 

Eenvoudig op te lossen door voor je naar de winkel gaat een weekmenu en bijhorend boodschappenlijstje op te stellen. Het resultaat? Een betere voorbereiding dus geen onverwachte take-away, minder (ongezonde) impulsaankopen, minder foodwaste, slechts 1 supermarkt bezoek per week.

#2 – Squatten in de winkel

Get your booty on in de winkel en squatten maar want de goedkopere producten staan altijd onderaan in de winkelrekken! Dubbele win hé, want jij sneakt er ongemerkt een paar squats in én je spaart geld uit.  Ik zeg nu squatten, want ja… Je zou écht een show off, bad ass Lioness zijn om in een walking plank & push-up naar dat onderste rek te gaan ;-)! I dare you… 

Supermarkten doen dit trouwens bewust, duurdere producten staan op ooghoogte zodat je die als eerste ziet (jep, dat is marketing). Laat je dus niet vangen, gebruik je bilspieren- of armspieren en core voor de gekkerds- en haal die goedkopere varianten in huis.

#3 – Vervang vlees en vis eens door andere eiwitten

Een kwaliteitsvol stukje vlees of vis tikt snel aan in je portemonnee. En hierop wil je niet besparen. Een vers stukje wilde zalm mag dan duurder zijn dan kweekvis, maar is ook véél gezonder. Vervang daarom regelmatig dat goedkoop stukje vlees of vis door andere eiwitten, zoals bv. kikkererwten. Lekker, budget-proof en je helpt er ook nog eens de natuur mee. En je spaart centen uit om op andere momenten wél te kiezen voor de kwalitatieve, duurdere varianten.

#4 – Koop lokaal en in seizoen

Aardbeien in de winter zijn pokkeduur. Mango’s zijn heel lekker maar een frisse , Belgische appel is dat evengoed. En die is veel minder lang onderweg geweest naar jouw fruitmand. Koop lokaal én in het seizoen. Je ontdekt nieuwe groenten en fruit en leert nieuwe smaken kennen. Je doet er onze planeet een cadeau mee en je spaart er geld mee uit. I mean, waarom zou je het niet doen?

“aardbeien in de winter zijn pokkeduur. Kies voor seizoensgroeten en -fruit en je rekening zal er helemaal anders uitziet!”

#5 – Hou promoties in de gaten

1 + 1 gratis, yes please! Perfect om je voorraadkast en vriezer te vullen! Laat je echter niet vangen en ga niet ineens producten kopen die je niet nodig hebt (chocolade, chips,…) maar kies voor producten die je anders ook zou kopen. Bonustip: bij Albert Heijn worden de promoties aangepast aan je veelgekochte producten in je persoonlijke Bonus Box!! Daar word ik dus altijd zo happy van!

#6 – Kweek je eigen groenten

Ok, deze tip heeft wat voorbereiding nodig en ikzelf heb geen groene vingers, maar eens jouw moestuin er staat is de voldoening wel eens zo groot wanneer je kookt met je eigen gekweekte groenten! Daarnaast werkt met je handen in de aarde zitten ook nog eens heel rustgevend. Heb jij een moestuin(tje)? Er zijn trouwens ook verschillende oplossingen voor moestuintjes op een terras! Alle tips welkom als jij wel groene vingers hebt natuurlijk!

 #7 –  Bulken op de basics

Veelzijdige basisproducten zoals aardappelen, appels en tomaten zijn vaak voor een klein prijsje te verkrijgen. Voor een paar euro kan je er al kilo’s van kopen en gebruiken. Aardappelen kan je koken, pureren, bakken, stomen,… Appels kan je dan weer gebruiken in gezonde baksels, appelmoes van maken en gewoon tussendoor als snack eten. Enfin, you get the point. 

 

Voilà, dit waren onze beste tips waarmee jij op je volgende winkelkar al tientallen euro’s kan besparen mét allemaal gezonde producten in je karretje. Dus de volgende keer dat ik nog iemand hoor zeggen dat gezond eten duur is, verwijs ik graag door naar deze blog! 😉

WIL JE GRAAG OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE LIONESS NIEUWS, HANDIGE TIPS, TRICKS & TOOLS KRIJGEN? schrijf je hieronder alvast in voor de lioness nieuwsbrief!