De twee meest voorkomende struggles van onze Lionesses

1. “Ik eet gezond, maar val niet af”

Elke week doen we aan lifestyle en foodcoaching en de meest gehoorde opmerking die we hier krijgen, is: “Ik eet al zoveel gezonder, maar ik val niet af. Dat is frustrerend.”

Eerst en vooral vinden we het superleuk dat jij al andere productkeuzes maakt sinds je besloten hebt ‘gezond’ te eten! In plaats van brood als ontbijt start je je dag nu met magere kwark, banaan, honing, walnoten en lijnzaad. Jouw lunch bestaat dan weer uit een frisse maaltijdsalade met geitenkaas, gerookte kip, pijnboompitjes en avocado, maar het brood doe je niet meer, want – help! – dat zijn koolhydraten! Tussendoor neem je vaak een handje noten en bij het avondeten heb je de witte rijst en pasta vervangen door zoete aardappelen, want dat is healthy, toch? Of ben je de weekend Lioness? Je let wel bewust op jouw voeding tijdens de week, maar in het weekend heb je écht moeite om jezelf in te houden. Logisch toch? Je eet al heel de week gezond, dus kan dat weekend toch eens wat losser? Maandag start je gewoon weer opnieuw.

In beide scenario’s geraken onze Lionesses gefrustreerd omdat er geen meetbare resultaten zijn op de weegschaal en dat motiveert niet! Ik leg je graag uit hoe dat komt, lieve Lioness.

Eerst en vooral denkt het menselijk lichaam niet in ‘gezond’ versus ‘ongezond’.
Voeding levert energie (oftewel calorieën), waarbij de calorieën onder te verdelen zijn in macronutriënten zoals eiwitten, vetten en koolhydraten. Daarnaast zijn er ook micronutriënten: voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen.

Rekening houdend met de eerste wet van thermodynamica (say what, Jaimy?) kan energie uit voeding niet zomaar verdwijnen: een teveel aan calorieën – hoe ‘gezond’ de producten waarvan ze afkomstig zijn ook zijn – zal niet leiden tot een lager vetpercentage of gewichtsverlies.

Daarnaast kan een los product strikt gezien nooit ‘gezond’ of ‘ongezond’ zijn. Elk product dient in de context van het gehele voedingspatroon bekeken te worden. Zo heerst vaak de opvatting dat bijvoorbeeld wortels ‘gezond’ zijn en een Twix een slechte dikmaker zou zijn. Toch kan een langdurig teveel aan wortels tot een vitamine B-vergiftiging leiden (echt gebeurd!) en dat is allesbehalve gezond! We hebben zelfs zo een dame gekend die daardoor in het ziekenhuis is beland. En hoewel een Twix qua micronutriënten en verzadiging niet bepaald hoog scoort, bevat hij ook niet meer calorieën dan een gemiddelde eiwitreep, 150 gram avocado, 35 gram paranoten of één boterham met twee plakjes 30+ kaas.

Betekent dit dat het niet uitmaakt wat je eet of achter de kiezen steekt? Integendeel! Het is natuurlijk beter voor jouw gezondheid, energielevel en vitaliteit om naar gezonde voeding te grijpen, maar als je een calorie-overschot hebt uit gezonde producten zoals avocado, noten, fruit of magere eiwitbronnen, dan zal dat geen rechtstreeks effect hebben op jouw gewicht. Daarom geven we je graag drie tips tegen die ‘ik eet gezond, maar val niet af’-mindset:

1. Weeg de producten af met een keukenweegschaal en hou alles bij in een calorietracker zoals MyFitnessPal of Yazio. En onthoud: meten = weten, zeker bij producten die een hoge energiedichtheid hebben, zoals noten.

2. Zorg ervoor dat de basis van je voeding voldoende eiwitten en natuurlijke vetten bevat. Denk daarbij aan vette vis, noten, avocado, eieren, veel groenten en voldoende fruit. Vul die verder aan met producten naar keuze, ook als je ze als minder gezond zou labelen.

Zolang je binnen je budget van macronutriënten blijft en zorgt dat minimaal 80% van je voeding nutriëntrijk is (dus hoog in microvoedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen), is het voor gezonde individuen geen probleem als de resterende calorieën af en toe aan minder gezonde producten bedeeld worden.

3. Wees niet bang van koolhydraten: you need them to be healthy too!

2. “Ik word niet slanker”

Een andere bewustwording die we graag willen delen, is het grote verschil tussen afvallen en strakker worden! Heel veel vrouwen zijn geneigd vooral waarde te hechten aan het getal op de weegschaal. Wanneer dat niet meteen daalt, verliezen ze al snel hun motivatie. Daarom raden we onze leeuwinnen af om op die weegschaal te gaan staan en stellen we hen voor hun vooruitgang op een andere manier te meten. Een paar tips:

1. Meet je lichaam op

Het kan handig zijn om één keer om de twee weken je omtrekken te noteren. Dat doe je best in de ochtend, als je nog niet hebt gegeten en steeds op hetzelfde punt. Volgende tips kunnen daarbij helpen:

  • Schaf jezelf een myotape aan. Dit handige apparaatje waarmee je nauwkeurige metingen kan uitvoeren, kan je gewoon in ons leeuwinnenkot kopen.
  • Meet altijd op het wijdste punt van het lichaamsdeel dat je wil meten.
  • Kijk naar moedervlekjes om ervoor te zorgen dat je altijd op hetzelfde punt meet.
  • Meet zeker volgende lichaamsdelen:
    • Buik
    • Taille
    • Heupen
    • Armen

2. Neem foto’s van je voor-, achter- en zijkant

Foto’s: iedereen haat het, maar ik durf te wedden dat daar wel verandering in komt zodra je foto’s begint te nemen en vergelijken! Heb je de foto’s van Melina al gezien op onze social media? Vooruitgang is vaak zeer goed zichtbaar op foto’s (zeker op lange termijn)!

Om een duidelijk verschil te kunnen zien, raden we je aan om elke vier weken een paar foto’s te nemen. Als je elke week een foto zou nemen, merk je dat verschil amper op en raak je misschien gedemotiveerd terwijl je wel goed bezig bent. Blijf dus vooral regelmatig sporten, gezond eten en volg je evolutie op door ze maandelijks vast te leggen op de gevoelige plaat. Een paar tips:

  • Laat de foto’s door iemand anders nemen. (Single? Het gaat ook als je alleen bent hoor. Je zal er gewoon iets creatiever mee moeten omgaan.)
  • Neem foto’s van je voor-, achter- en zijkant en zorg ervoor dat je hele lichaam erop staat.
  • Maak de foto’s altijd op dezelfde, goed verlichte plek en in dezelfde kleding.
  • Maak de foto’s in kleding waarin je hele lichaam goed zichtbaar is (een sportbeha en onderbroek zijn perfect).

3. Hou ook rekening met andere factoren

Vergeet niet dat ook vermoeidheid, stress en motivatie een belangrijke rol spelen in jouw vooruitgang! Het helpt echt om daar bewust mee bezig te zijn! Heb je moeite om de juiste mindset te behouden? Dan kan onze Lioness lifestyle tracker zeker raad bieden!


Een andere manier om je motivatie hoog te houden, is door een dieet of sportprogramma te kiezen dat je gemakkelijk kan volhouden. Hou je doelen realistisch en vergeet zeker niet voldoende rust in te bouwen. Uiteindelijk is het de bedoeling van Lioness dat jij een gezonde levensstijl vindt die je gelukkig maakt met wie je bent, wat je doet en hoe je eruitziet. En wat iemand gelukkig maakt, hangt af van persoon tot persoon, dus neem jezelf als grootste inspiratiebron en vergelijk jouw resultaten niet met die van een ander. Of word jij toevallig gelukkig van dezelfde dingen als die andere persoon? Nee toch? Je bent echt uniek! Onthoud dat dan ook als je vooruitgang wil boeken op vlak van je gezondheid! Dat is wat een Lioness een Lioness maakt. We steunen elkaar, we inspireren elkaar, maar als puntje bij paaltje komt, kijk je wel even naar jezelf en ben je trots op wie je bent, wat je doet en wat jij al bereikt hebt!

Ben je het noorden toch even kwijt en wil je een coach die je helpt in jouw reis naar een Lioness lifestyle? Stuur dan gerust een berichtje via ons contactformulier, zodat we samen kunnen bekijken hoe jij aan dat blijvend resultaat kan werken!