Blijven Lionessen tijdens het eerste trimester van jouw zwangerschap

Kan dat wel? en welke aanpassingen moet ik doen?

Blog 1 PowerMom

Het duurt vaak een week of vijf, zes voordat de meeste vrouwen ontdekken dat ze zwanger zijn. Dan zijn er nog de uitzonderlijke gevallen van vrouwen die er pas achter komen als ze al vier maanden of zelfs langer in verwachting zijn. Lichamelijk gezien zijn er dan ook nog niet veel veranderingen. Het kan wel zijn dat je wat klachten heb zoals misselijkheid, duizeligheid, opgezette borsten, een minder stabiel lijf, hoofdpijn, opkomend maagzuur, moeite met slapen, etc.

TRAININGEN EN AANPASSINGEN

Hoe kun je je training aanpassen op de klachten die je kunt ondervinden in het eerste trimester? 

Dat begint ermee dat je niet te intensief moet trainen. Door een hoge trainingsintensiteit kan maagzuur opspelen. Neem daarnaast genoeg rust tussen de oefeningen door. Niet te intensief en voldoende rust, dus met andere woorden: doe rustig aan! Dus ben jij een fervente bootcamper? Dan is het misschien interessanter om in die periode niet gewoon je lessen te skippen, maar ook al in Power Hour of LVL UP te komen trainen.

Zie het vooral niet als falen wanneer je aanpassingen in je training maakt.

In deze periode is het heel belangrijk dat je accepteert dat het okay is dat je doet wat je kunt. 

Bij de meeste vrouwen verdwijnen de klachten na dertien tot zestien weken. Tegen die tijd kun je eventueel weer intensiever gaan trainen. 

Voor nu geldt in ieder geval dat je niet te zwaar moet heffen, dus niet te veel gewicht gebruiken. Dit vraagt veel intra-abdominale druk en kan onnodige neerwaartse druk op de bekkenbodem plaatsen. 

Je zwangerschap is niet de tijd om eens even je maximum op te gaan zoeken!

KLACHTEN TIJDENS HET EERSTE TRIMESTER

De veranderingen die je lichaam ondergaat in het eerste trimester brengen de nodige lichamelijke ongemakken met zich mee. Het woord ongemak is hier echt op zijn plaats, want de volgende zaken zijn vervelend, maar hoeven je er gelukkig niet van te weerhouden om te trainen. Als je daar in deze periode af en toe geen zin in hebt is dat natuurlijk ook geheel begrijpelijk. Dit zijn klachten die je mogelijk ondervindt:

  • Gevoelige borsten
    Sommige vrouwen hebben last van pijnlijke en gevoelige borsten. Dit kan oncomfortabel zijn bij high impact-bewegingen, maar ook bij push-ups en bench presses.
  • Slaapproblemen
    Sommige vrouwen hebben moeite met in slaap vallen of doorslapen. Magnesium kan hierbij helpen. Overleg met een verloskundige, voordat je magnesium neemt.
  • Kortademigheid
    Dit is volkomen normaal, omdat het middenrif omhoog wordt gedrukt. Je kunt hier in je trainingen rekening mee houden, door meer rust tussen sets in te lassen.
  • Duizeligheid
    Tijdens je zwangerschap neemt je bloedvolume toe. Dat kan duizeligheid veroorzaken bij snel opstaan of abrupte verandering van beweging.
  • Spijsverteringsklachten
    Maagzuur, opgezwollen buik, winderigheid en constipatie. Kokoswater drinken kan helpen.
  • Vaker plassen
    Doordat de baarmoeder groter wordt, drukt deze op de blaas

 WAT TE DOEN BIJ MISSELIJKHEID?

  • Gesuikerde stukjes gember
  • Gemberpillen of gemberthee
  • Vitamine B6 (eerst overleg met huisarts!)
  • Kleine beetjes eten verdeeld over de dag zodat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft
  • Iets te eten meenemen naar de training. Liefst zo geur- en smaakloos mogelijk; crackers, een wit bolletje. Hier kun je dan tijdens de training van eten.

Eén ding is zeker: laat het onze Lioness Coaches Family zo snel mogelijk weten dat je zwanger bent. Wij zijn écht getraind in hét geheim houden! Dat kunnen we, maar als we op de hoogte zijn, gaan we je ook helpen met subtiel aanpassingen te maken, zodat je WEL kan blijven sporten!

 

PS Als PowerMom kan je bij Lioness gewoon meetrainen met de groep – tijdens de specifieke PowerMom uren of tijdens PowerHour.  

Is Lioness te ver voor je? En train je dus ergens anders of liever thuis? Ook dan kan je bij ons terecht met ons Online PowerMom programma!
Via deze link kan ja al de informatie terugvinden.

NOG VRAGEN? DIE BEANTWOORD IK MET PLEZIER TIJDENS EEN ONLINE MEETING!