Als ik binge met kerst en Lioness sluit, word ik dan minder fit?

Paniek! Lioness sluit de deuren tussen 23 december en 1 januari.
Dat is een dubbel gevoel: enerzijds ben je blij, want “Hoe ga ik in godsnaam in dat leeuwinnenkot geraken?”, maar anderzijds denk je “neen, dit is niet goed, want ik vreet en zuip die dagen, dan moet ik dat er toch wel zeker allemaal af sporten…”

Listen up, Lioness, het is niet zo erg als je denkt! Het hele jaar door maak jij verstandige keuzes, maar in die laatste maand van het jaar lijkt de hele dag door snacken de enige keuze die je kan maken, niet?

Onze Food & Lifestyle coach Chloe wil jullie even de volgende tips meegeven zodat jullie van deze fantastische periode kunnen genieten zonder dat je op elk Christmas event of familie-uitje naar huis gaat alsof je een olifant bent in plaats van een leeuwin.

We weten het hoor. Je hebt nu eenmaal dat dubbel gevoel tijdens de feestdagen: het liefst wil je ‘s morgens om 11 uur al beginnen snacken aan de lekkere hapjes die klaarstaan voor ‘s avonds, maar anderzijds wil je ook genoeg groenten binnenkrijgen en je wilt ook nog eens gaan sporten, maar ja… het leeuwinnenkot is gesloten!

Spoiler alert! Je kan het nog steeds allebei: gezond en gevarieerd eten en sporten/bewegen. Die extra suikers en hier en daar een wijntje om te proosten op het goede leven zullen het effect van die maandenlange trainingen bij Lioness niet ongedaan maken.

Je maakt je zorgen over al die hapjes tijdens de kerstperiode?

Als je kijkt naar de effecten van je voedselinname op korte termijn (de feestdagen dus), gelden de grote lijnen die je eigenlijk al kent: veel suikers of koolhydraten zorgen voor een piek in je suikerspiegel. Als je meer energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt, slaat je lichaam deze voedingsstoffen op als vet. Als dat dag in dag uit gebeurt, leidt dat dus tot gewichtstoename, maar het gaat je dus niet elke dag blijven overkomen. Je gaat – zoals het een leeuwin betaamt – bewuste keuzes maken en dan valt ‘de schade’ best wel mee hoor.

Oh ja, ik ken sommige leeuwinnen onder ons die niet allergisch zijn aan cardio! Zij beslissen om na dat etentje even keihard een rondje te gaan lopen. Gevolg: hoofdpijn tot en met! Besef daarom, mijn lieve Lioness, dat een post-lunch winterwandeling om alle snacks te laten zakken de perfecte oplossing is! Het is minder zwaar en het is nog eens een momentje om samen met je kids te bewegen.

Superveel aankomen gebeurt dus gelukkig niet in een paar dagen, net zoals je je fitheid niet verliest als je een paar dagen niet traint. Breng je je hartslag echter geen enkele keer omhoog gedurende twee weken of langer, dan verlies je wel wat conditie.

Dus als je – zoals een goede leeuwin hoort te doen – graag beweegt, dan wil je waarschijnlijk ook niet die hele week in de zetel of op een stoel zitten. Door even wat te voetballen met de kids, je petekind of kleine broertje, gaat je hartslag al omhoog! Of je kan samen met de rest van de familie een winterwandeling maken zodat je zeker aan die 10.000 stappen geraakt, want doorheen het jaar en wanneer je aan het werken bent, geraak je toch maar aan 2.000 à 4.000, niet? Dus die winterwandeling doet je al meer bewegen dan dat je anders doet!

De gouden kerstregel van ons Lioness Coaching Team is simpel: ga voor de gulden middelweg en stop met eten als je voldaan bent!

Zo lang je niet een maand lang all day every day wijn (of andere alcohol) gaat zuipen en 24/7 zoetigheden wegwerkt, zit je goed! Een lichaam dat hard werkt, heeft ook weleens behoefte aan rust, dus omarm die week om fysiek te herstellen door niet intensief te trainen en wél dat glaasje wijn te drinken.

Zo enthousiast als je tijdens de Lionesslessen bent, hoef je niet te zijn met die wijnfles. Je kan ook gewoon genieten van een paar glazen!

Enjoy!