8 GEWOONTES DIE LONEN

Wanneer je bij Lioness komt trainen, word je vanaf de eerste weken actie- en doelgericht gecoacht. We zetten je aan het denken en we gaan ons stap voor stap focussen op het aanpassen van je gewoontes en gedragingen, want het zijn de huidige gewoontes die jou hebben gebracht waar je nu bent. Die gewoontes gaan we doorbreken en vervangen door 8 goede gewoontes die je rechtstreeks naar je doel leiden.

1: PLAN

Veel vrouwen hebben de gewoonte om te veel of ongezond te eten. Meestal vormt onbewust eetgedrag de oorzaak. In dat geval kan het helpen om maximaal 6 eetmomenten per dag in te bouwen en ook je snacks bewust in te plannen. Wat coach Chloé en ik heel vaak zien, is dat dames aangeven dat ze geen tijd hebben om zes keer te eten. Tussen het ontbijt, middageten en avondeten belanden ze dan toch even in een dipje, waardoor ze snel naar een slechte snack grijpen. Nochtans kan je dat impulsief eetgedrag gemakkelijk voorkomen door je snackmomentjes vooraf in te plannen. Weten dat je op vrijdag een klein zakje chips gaat eten en op zaterdag een glas wijn mag drinken, zorgt ervoor dat je ernaar kunt uitkijken en er ook meer van gaat genieten. Plan je die momenten niet in, dan blijf je misschien het hele weekend door zondigen en hou je er enkel negatieve gevoelens aan over.

Een weekmenu opstellen op zondagavond kan een handige manier zijn om beter te plannen, net als meal prepping. Als je verschillende maaltijden in het weekend kan voorbereiden, heb je snelle en gezonde oplossingen voor als het wat drukker wordt. En dat geldt ook voor mama’s, want uiteindelijk zijn zij al master in het plannen voor hun kids. Vergeet niet aan jezelf te denken!

2: WORD BEWUST

Bewustwording is altijd de belangrijkste fase wanneer je start bij Lioness en onze coachingtrajecten. Wanneer we onze dames een eetdagboek laten bijhouden – hetzij op papier of in een app – vallen heel veel vrouwen automatisch af, ook al veranderen ze in principe niets aan hun dagelijkse gewoonten. Doordat ze zich bewust worden van de koekjes of snoep die ze anders onbewust naar binnen werken, kunnen ze die namelijk makkelijker achterwege laten.

3: LEES LABELS

Soms denken we gezonde keuzes te maken, terwijl dat in de realiteit helemaal niet het geval is. Het is namelijk niet omdat er ‘healthy’ op de verpakking staat, dat de inhoud ook effectief weinig calorieën bevat. Of omdat je regelmatig kookt met olijfolie en je best doet om zoveel mogelijk avocado of zalm in je gerechten te verwerken, dat je bijgevolg gezond eet. Oké, sommige ingrediënten bevatten in verhouding meer gezonde vetten, maar ook hier geldt de regel: overdaad schaadt. Lees dus zeker de labels als je naar de supermarkt gaat en kook altijd met gezond verstand!

4: ZET SNOEP UIT HET ZICHT

Deze is vaak een moeilijke voor mama’s, maar kijk… veel triggers hangen samen met een moment of context. Het is een pak moeilijker om van de koekjes af te blijven als ze je aanstaren telkens als je een kop koffie of thee maakt. Dus het kan echt handig zijn om de koekjes te verplaatsen naar een kast die je minder vaak opentrekt, of een kast waar zowel jij als je kids minder gemakkelijk aankunnen. Zet wat je wilt eten hapklaar in het zicht en hou wat je niet wilt eten uit het zicht! Believe it or not, maar mijn pot pindakaas staat in de kelder. Ik kan er anders gewoon niet afblijven, maar ik gun het mezelf wel af en toe!

 

5: FOCUS OP SLAAP

We zien heel veel dames met hun ogen draaien wanneer ze de Lioness Lifestyle Tracker krijgen en zien dat slaap mee deel uitmaakt van de Lioness lifestyle pilaren. Nochtans is dat niet zo onlogisch. Slaaptekort kan er er namelijk voor zorgen dat je zelfcontrole enorm vermindert. Hoe langer je wakker bent, hoe meer tijd je hebt om te eten. En voor je het weet, heb je onbewust 500 extra calorieën binnengespeeld. Want hé, na zo’n zware dag heb je toch een boterham met choco verdiend of niet? Nope! Na zo’n zware dag verdient je lichaam gewoon rust. Go to bed!

6: TEM DIE GEDACHTEN IN JE HOOFD MET DIE LEEUWIN IN JE HART!

Elke dag heb je wel innerlijke conflicten.  Op heel veel vlakken:

  • Je wilt slanker worden, maar toch blijf je meer eten dan nog;
  • Je wilt fitter worden, maar toch blijf je liever in je zetel hangen in plaats van naar Lioness te komen;
  • Je wilt energieker worden, maar toch blijf je zinloos rondscrollen op Instagram.

Als je je gedachten laat winnen, ga je enkel voor kortetermijngeluk. Als jij daarentegen – zoals het een echte leeuwin betaamt – gaat voor succes op lange termijn, stop je met die excuses. Maak van die excuses ex-keuzes!

Je doet het vaak impulsief, of niet? Zo snacken? En achteraf heb je spijt, toch? Wel, het helpt écht om die moeilijke momenten in kaart te brengen en na te denken over strategieën. Bedenk op voorhand hoe je het wil aanpakken: van wat je op restaurant gaat eten tot van een kleiner bord eten, groenten van je avondmaaltijd apart houden om ze de volgende dag als rauwkost te snacken of altijd drie gezonde noodsnacks achter de hand hebben voor als de honger toeslaat… Waar een wil is, is een weg!

 

7: KIES VOOR IETS ANDERS LEUKS

We zouden het bijna vergeten in momenten van frustratie of verdriet, maar het leven is meer dan eten alleen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om naar muziek te luisteren, een tijdschrift te lezen, een spelletje Tetris te spelen of buiten te gaan wandelen. Het heeft hetzelfde resultaat, maar bezorgt je minder schuldgevoel achteraf!

8: LEER VALLEN EN OPSTAAN!

Dit is de allerbelangrijkste gewoonte die je jezelf moet aanleren! De meeste mensen zijn gewoon te hard voor zichzelf. Ze streven naar perfectie en als ze dan toch eens zondigen, saboteren ze zichzelf door te denken dat ze het niet kunnen en het allemaal geen zin heeft! Het is écht een kwestie van een goede balans te vinden. Eén die je kunt blijven volhouden. Het is normaal dat je levensstijl aanpakken met ups en downs verloopt. Je bent geen robotje en één fout staat niet synoniem met fail. Het is een kwestie om je motivatie en je Lioness Ultimate Destination voor ogen te houden en weer verder te gaan.