In 3 stappen naar gezonde gewoontes

Wedden dat jij op dit moment de strijd aangaat tussen je hart dat zegt: “Komaan, start nu met sporten en met gezonde voeding- en lifestylegewoontes. Je hebt het al een jaar uitgehangen. Binnenkort is het zomer en dan wat? Tijd om me te herpakken” En je hoofd dat zegt: “Ach, wie weet duurt heel deze situatie nog langer. Wat heeft het allemaal voor nut?” 

Guess what? Je bent niet alleen!

Sinds we buiten lesgeven, kloppen er heel wat dames terug aan de deur van het leeuwinnenkot voor een individueel coachingsgesprek en een inbodyscan.

Met de inbodyscan willen jullie weten hoe het nu met jullie lijf gesteld is, want ja… Je hebt jezelf wel laten gaan de laatste maanden en dat zal dat cijfertje wel eens dik bevestigen en dan kan je kwaad zijn op jezelf..

En dan starten we opnieuw: met goede en gezonde gewoontes, maar die ongezonde gewoontes zijn moeilijk te doorbreken. Toch? En gezonde gewoontes zijn moeilijk aan te leren!

Niet als je weet hoe zo’n nieuwe routine eigenlijk tot stand komt.

Dus GO FOR IT! In deze blog begeleiden we je in 3 stappen om uit die sleur te geraken en juist NU actie te ondernemen en jezelf gezonde gewoontes aan te leren. Daar is je brein en je gezondheid aan toe na zo’n raar lockdown-jaar!

 

1. GEEF JE MOTIVATIE EEN BOOST

Nu die aprilse grillen het overnemen en het C-woord ons bijna tot een dagelijkse Netflix-marathon dwingt, is de kans groot dat je motivatie ver zoek is. 

Dat is logisch en dat gebeurt omdat je eigenlijk te abstracte of onrealistische voornemens hebt of dat je denkt dat je iets moét doen in plaats van dat je dat wilt doen.

Dus stel nu dat je denkt om terug te beginnen sporten of  een andere gezond voornemen hebt, schrijf dan eens op voor jezelf waarom je het belangrijk vindt om ermee te starten en wat het je gaat opleveren. 

 Maak het ook concreet: “Vanaf nu ga ik gezonder eten” is niet bepaald concreet. Want hoe ziet dat er precies uit? Welke stappen ga je zetten om dat doel te behalen? 

 Om het jezelf gemakkelijker te maken kan je natuurlijk een coach inroepen, maar je kan ook steun zoeken in je directe omgeving zoals bij een vriendin of je partner. Zo hoef je het niet alleen te doen.

2. HERPROGRAMMEER JEZELF

Wat is een gewoonte nu eigenlijk? 

 Een gewoonte is eigenlijk een vaste reactie op een specifieke situatie die leidt tot een beloning. Op de duur koppel je een bepaalde situatie en beloning aan elkaar, waardoor het gedrag een automatisme wordt. Laten we verder gaan in het voorbeeldje van alcohol (sorry, not sorry, maar ik hoor van heel veel leeuwinnen dat ze nu dagelijks een glaasje wijn drinken, want ja: na zo (thuis)werken en nergens naartoe mogen, verdien je dat wel! 

 Laten we 2 scenario’s nemen:

THE WINE GIRL 

Je hebt gedaan met (thuis)werken, je komt thuis en je drinkt eens een wijntje samen met je partner en je komt terug in die chill-vibe.  Als je dat maar vaak genoeg doet, zorg je er zelf voor op een gegeven moment voor dat dat tijdstip je al doet hunkeren naar de wijn.

SNACK MOM

Na het eten, steek je de kinderen in bed en dan ga je zelf even in de zetel zitten met een snack en kom je tot rust. Als je dat maar vaak genoeg doet, zorg je er zelf voor dat het tijdsstip en de zetel al een trigger gaan worden om een snack te nemen. 

Het goede nieuws is: het aanleren van een nieuwe gewoonte werkt op dezelfde manier. Het is dan wel belangrijk dat de voordelen van je nieuwe gewoonte zwaarder wegen dan de nadelen. Het wijntje vervangen door een theetje zal dus niet voor iedereen werken. De snack vervangen door een stuk komkommer ook niet. Zoek iets wat je lekker vindt: een calorie-arme en alcoholvrije cocktail, een stuk fruit, een overheerlijke cracker. Of nog beter; ga na het eten iets heel anders doen: een stukje wandelen, een vriendin billen… Zo plaats je als het ware het nieuwe gedrag over het oude gedrag… 

Als we verder gaan kijken, merk je dat er meer achter die 2 gewoontes zit! Je wil namelijk tot rust komen en ontstressen. Is wijn of snack de enige manier om dat te bekomen? Of is er misschien iets anders wat je kunt doen om dat te bereiken?

3. MAAK HET JEZELF WAT MOEILIJKER

Hunk? Wat zeg je nu? Het is al moeilijk genoeg hoor om die ongewenste gewoontes om te zetten in gewenste gewoontes. I KNOW!

Wat ik hiermee bedoel is dat je het jezelf wat moeilijker moet maken om die ongewenste gewoontes weer toe te laten. Stel bijvoorbeel dat je minder je gsm ’s avonds wilt gebruiken of dat je minder “notenpasta” wilt eten, want je kan er niet afblijven, creëer dan wat extra stappen tussen jou en wat je wilt vermijden.

Hoe dan?

Zet alle verleidelijke scroll apps in een mapje op een scherm waar je naartoe moet swipen als je je telefoon ontgrendelt. Zet alle verleidingen op plekken waar je veel minder aankan. Ik zweer het bij mij staat de “pindapasta” letterlijk in de kelder alsook de blikjes cola zero, want anders… eet en zuip ik dat voortdurend.

NOOD AAN EEN KICKSTART VOOR JOUW GEZONDE GEWOONTES?

✅Starten met het opbouwen van nieuwe gewoontes?

✅Oude, ongewenste gewoontes afleren?

✅Onze FLY (First Love Yourself) mindset ontdekken?

✅Weekmenu’s op maat krijgen? Jouw haalbare en gezonde Lioness lifestyle opbouwen?

✅Bewust leren zondigen en genieten?

✅En dat allemaal met de geweldige support van je Lioness coaches en de andere leeuwinnen?!!

ARE YOU READY TO BOOST YOUR HEALTH, MINDSET & BODY?!!

Schrijf je hieronder in voor de wachtlijst en ontvang als eerste alle info over de 8 weken challenge!