10 voedingstips voor tijdens jouw quarantaine of teleworking days

Zo… heel wat mensen die sinds de lockdown thuiswerken en heel wat dames die aangeven dat ze eigenlijk verbaasd zijn dat ze zelfs met het thuiswerken nog minder bewegen en nog meer eten dan op kantoor. Met als gevolg: enkele kilootjes erbij… En kijk: dat is geen leuk gevoel! Je kan dan kiezen om bij de pakken te blijven zitten en te zeggen “I love myself the way I am now”, maar heel vaak is dat niet zo en voel je je niet goed in je vel, dan is er maar 1 manier om het op te lossen en dat is ACTIE! 

Daarom geven we jou 10 mogelijke werkpunten en tactieken die je SNEL kan toepassen. 

No worries, doe ze niet allemaal tegelijkertijd, maar probeer alvast 1 of 2 acties deze week toe te passen.

Deal?

 

LET’S GET IN ACTION

TIP 1 Bereik dagelijks minstens 10.000 stappen

Hoe?

  • Je hebt waarschijnlijk heel wat meetings gepland die verlopen via Zoom of dergelijke. Plan nu ook in je agenda dat als je 5 à 10 minuten tussen 2 meetings hebt dat je een blokje rond gaat lopen! En nog leuker: Gamify it: wie weet kan je na enkele weken het blokje groter maken omdat je sneller wandelt ;-)!

 

TIP 2 Geef een cijfer aan je voeding.

Beoordeel lekkernijen met een cijfer op een schaal van 1-10. Vanaf welk cijfer vind je het echt waard om die lekkernij op te eten? ( ga voor minstens een 7) Je zult zien dat er heel wat dingen zijn die het toch niet echt waard zijn. Daarmee ga je een hoop calorieën besparen!

 

enkele kilootjes erbij… En kijk: dat is geen leuk gevoel! Je kan dan kiezen om bij de pakken te blijven zitten en te zeggen “I love myself the way I am now”, maar heel vaak is dat niet zo en voel je je niet goed in je vel, dan is er maar 1 manier om het op te lossen en dat is ACTIE! 

TIP Stel jezelf een aantal vragen ter bewustwording.

Vraag 1: Wanneer heb ik voor het laatst gegeten? Wat heb ik gegeten?

Zorg ervoor dat je maaltijden steeds voldoende groenten/fruit en proteines bevatten zodat je maag ook echt gevuld is. Een ongezonde calorierijke maaltijd kan je al snel een vol gevoel geven, maar zorgt er ook voor dat je maag snel terug leeg is.

Vraag 2: Heb ik echt honger of  heb ik dorst?  

Erg vaak zijn we ons namelijk niet bewust dat ons lichaam dorst heeft in plaats van honger. Drink dus zeker eerst een groot glas water alvorens blindelings iets in je mond te proppen. Zo kom je ook ineens beter aan je 1,5 liter water per dag.

Deze vragen kunnen je bewust maken van je verzadigingsgevoel en waar je precies trek in hebt. 

TIP 4 Vervang je koffie door groene thee

Ik hoor van heel wat dames dat ze plots veel meer koffie thuis drinken – en daar komt al eens een koekje of een groot scheutje melk bij: allemaal caloriesluipers. Koffie is daarom zeker geen grote boosdoener, maar beperk dit tot gemiddeld 2 tassen per dag. Nog steeds nood aan een warme drank? Schakel dan over naar groene thee.

TIP 5 Overgeven aan een snack of 10 Burpees?

Wanneer je eigenlijk geen honger hebt en net een maaltijd op hebt, kan het toch voorkomen dat je echt nog zin hebt in iets. Dit betekent niet dat je daar echt aan moet toegeven. Zet op je telefoon eens een timer van 30 minuten en ga iets anders doen. Het kan goed zijn dat als je afleiding zoekt, dat goestingske helemaal is verdwenen als de timer afgaat. 

Als je blijft zin hebben na die 30 minuten, dan doe je gewoon even 10 burpees: then you remember how it feels to burn those calories from that tempting snack ;-)..

TIP 6 Kies een gezonder alternatief.

Je hoeft echt niet altijd een zak chips of pak koekjes leeg te eten. Soms geeft puur het snacken of knabbelen op iets al voldoening, ongeacht wat het is. Dat kunnen dus bijvoorbeeld ook een zakje worteltjes, een appel of een schaaltje Griekse yoghurt zijn. En je kunt dit ook “leuker maken”. Hummus bij de worteltjes, pindakaas bij de appel, wat pure chocolade door de yoghurt. Zo proeft het misschien iets meer als een lekkernij, maar is het toch nog hartstikke voedzaam en laag in calorieën. 

 

TIP 7 Zoek een voedzaam bakrecept.

Genoeg keuzes om voedzaam te bakken tegenwoordig. Bonen brownies, vezelrijke kwarktaart of bananenbrood. In onze facebook groep vind je genoeg recepten om uit te testen!

 Geef jezelf een peptalk. Maak van je negatieve gedachten (“ik heb geen zin”) positieve gedachten of beeld mijn stem in die zegt: “Komaaaaan, you can do it! het is maar 45 minuten van de dag en daarna voel je je heerlijk”. 

TIP 8 Speel met je eetmomenten

Het kan helpen om te spelen met de momenten waarop je gewend bent te eten. At je bijvoorbeeld vroeger altijd om 6:30 uur je ontbijt op een normale werkdag? Dan is de kans groot dat je nu wel wat later kan ontbijten nu je thuis werkt.

Dit kan er bijvoorbeeld weer voor zorgen dat je geen behoefte hebt aan het tussendoortje, dat je normaal tussen het ontbijt en de lunch at. Zo bespaar je weer wat calorieën voor op een later moment.

 TIP 9 Doe bewust boodschappen.

Wanneer je zonder plan de boodschappen doet, kom je vaak met meer thuis dan je van plan was. Maak een boodschappenlijstje, ga niet met honger boodschappen doen en neem bewust geen dingen mee uit de supermarkt waar je niet aan kan weerstaan. De verleiding om dit op te eten neemt dan voor iedereen toe.  

TIP 10 Track like a Lioness & analyseer

Waarom heb je meer moeite om je aan jouw voedingsrichtlijnen te houden? Denk eens goed na waarom je, nu je meer thuis zit, meer moeite hebt met eten? Wat is de achterliggende reden?

Zoek bij verveling een bezigheid, zoals bijvoorbeeld een grote voorjaarsschoonmaak.

Mis je ritme, maak dan een dagritme net als op een normale werkdag. Sta op een normale tijd op, doe je normale kleding aan, blijf bewegen, plan pauzes in, eet op dezelfde tijden en blijf op je normale tijden werken. 

 

YES YOU CAN, END OF STORY. 

WIL JE GRAAG OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE LIONESS NIEUWS, HANDIGE TIPS, TRICKS & TOOLS KRIJGEN? schrijf je hieronder alvast in voor de lioness nieuwsbrief!