hoe interpreteer je voedingslabels? EEN LESJE BEGRIJPEND LEZEN

Wie als voedingsleek probeert om de wirwar aan cijfers, afkortingen en verhoudingen op voedselverpakkingen te interpreteren, waant zich spontaan in een aflevering van De Mol. Niets is wat het lijkt en op de lange duur begin je te twijelen aan élk product.

Hieronder geeft onze Lioness Food & Lifestyle Coach Chloé jou een snelcursus begrijpend lezen. 

Verpakkingen van onze voeding bevatten enorm veel informatie die ons zouden moeten helpen om een betere en gezondere keuze te maken. Misschien kijk jij ernaar, of misschien ook niet… Maar helpen ze ons ook echt? Het antwoord hierop is ingewikkelder dan je zou denken 😉 In deze blog geef ik je erg graag wat meer informatie zodat jij juiste, bewuste en gezonde keuzes kan maken in de supermarkt!

SOORTEN LABELS

          Legaal vereiste labels: Deze labels zijn een verplichting vanuit de overheid naar de desbetreffende industrie/fabrikant met specifieke vereisten die vermeld moeten worden. Er is echter een enorm verschil over welke zaken verplicht vermeld moeten worden van land tot land. Deze staan meestal achteraan op de verpakking en bevatten zaken zoals de nutritionele waarden (tabel) en alle ingrediënten

          Industrieel aangeboden labels: Dit zijn de labels die de desbetreffende industrie of fabrikant zelf aanbiedt en staan meestal vooraan op de verpakking. Maar deze worden weinig tot niet gecontroleerd. Wees je er dus bewust van dat deze dingen soms voornamelijk op marketing en verkoop gericht zijn en daarom niet altijd even waarheidsgetrouw.

Voedingslabels bevatten voornamelijk informatie zoals ingrediënten, voedingswaarden(tabel), aanbevolen portiegrootte, vervaldatum, origine van de voeding en hoe het product te gebruiken en bewaren.

INGREDIËNTEN

Ingrediënten vermeld op je voedselverpakkingen staan in volgorde van de hoeveelheid die erin zit. Wanneer bijvoorbeeld suiker vooraan in het lijstje staat weet je al snel dat dit product hier best veel van bevat. In sommige landen is het zelfs verplicht om aan te geven hoeveel procent van een bepaald product in je voedingswaren zitten.

In Europa is het zelfs zo dat alle producten die meer dan 3% genetisch gemanipuleerde ingrediënten bevat het label GM moeten dragen. Check dus zoveel mogelijk dat er GMO free of non-GMO op je verpakking staat😉

Hoe weten fabrikanten nu de exacte voedingswaarden die jij in de tabel op de verpakking terugvindt?

Sommige producenten hebben hun eigen labo waar voedingsmiddelen onderzocht worden, maar erg vaak wordt er ook gebruik gemaakt van reeds bestaande informatie. In dit geval wordt het product zelf niet eens getest en zijn de voedingswaarden dus ook een schatting op basis van de ingrediënten. Dus de cijfers op je verpakking zijn slechts een indicatie. Je hoeft je dus absoluut niet blind te staren op de getallen, maar daarom betekent dat uiteraard niet dat je op basis van de labels geen betere en gezondere keuzes kan maken.

Enkele basisdingen waar je op kan letten bij het vergelijken van de labels van producten (ps : vergelijk steeds /100gr)

          Proteines >11gr (bij een product dat je als proteine basis wilt gebruiken van je maaltijd)

          Suikers < 10gr

          Vezels > 6gr

          Verzadigde vetten < 7gr (liefst zo laag mogelijk)

BE AWARE 

Let echter op voor misleidende omschrijvingen op de voorkant van verpakkingen. Deze zijn grotendeels van belang voor de marketing van de fabrikant en helaas heel erg vaak niet in het belang van de gezondheid van de gebruikers. Enkele zaken om op te letten zijn :

        De nutritionele percentages die beschreven staan. Zo kan er bijvoorbeeld in cornflakes op de verpakking staan slechts 8 gram suiker per portie. Maar een aanbevolen portie is slechts 30gram terwijl wat jij ‘s morgens eet vast een grotere portie is. Plus wanneer je het per 100gram gaat vergelijken er vast gezondere opties zijn.

Zo zie je dat Coco Pops inerdaad slechts 8 gram suiker bevat, maar de portie is wel maar 30 gram. Pak jij zo weinig Coco Pops?

Qua richtlijnen voor ontbijtgranen geven wij trouwens de volgende richtlijnen vaak mee aan onze leeuwinnen: 

< 15 g suiker / 100 g 

< 15 g vet / 100 g

> 6 g vezels / 100 g

Kijk dus vooral altijd naar de richtlijnen per 100 gram! 

 

Coco pops

Dan ziet deze er toch al beter uit, niet waar?

Let dus op dat je je porties goed afweegt, je producten goed vergelijkt en niet zomaar gelooft wat er op de verpakking staat, maar even het label bekijkt.   

Wanneer er 100% op de verpakking staat. Bijvoorbeeld 100% appelsiensap. Dit betekent echter niet dat je appelsiensap ook echt puur vers geperste appelsienen bevat. Het betekent dat er minstens 1% van 100% vers geperste appelsienen gebruikt wordt. Zo lijkt een product vaak gezond, maar dat betekent nog niet dat het zo is. Helaas.

          Een ander veelvoorkomend iets is dat er een vermelding staat dat het product ‘hoog in eiwitten’ is. De producenten merken ook op dat klanten bewuster bezig zijn met het eten van voldoende proteines/eiwitten en dus spelen zij ook hier graag op in om de verkoop van hun producten te doen stijgen. Maar hoog in proteïnes of eiwitten betekent helaas niet altijd dat het meer dan 11gr / 100gr bevat enkel dat het percentage eiwitten hoger ligt dan dat van vergelijkbare producten.

Dus Lioness… don’t be fooled 😉 Plan de volgende keer dat je naar de winkel gaat even wat extra tijd in om de producten die je automatisch neemt eens te vergelijken met gelijkaardige producten en maak bewustere keuzes. Van nu af aan laat jij je niet meer leiden door mooie woorden toch? Turn every product around and check the label!

Stuur ons gerust een mailtje als je een product zelf vergeleken hebt en wilt weten of je het juist geïnterpreteerd hebt. 

 

We helpen je graag!